Αξιοθέατα - Ναύπλιο

Αξιοθέατα
'Bourtzi castle in Nafplio city Greece' - Ναύπλιο
'Bourtzi castle in Nafplio city Greece' George Papapostolou / Shutterstock

Πλατεία Συντάγματος

Την πρώτη φορά που ο επισκέπτης θα βρεθεί στο Ναύπλιο, η ροή του κόσμου δίχως να το καταλάβει μηχανικά θα τον οδηγήσει στην πλατεία Συντάγματος. Πρόκειται για μια γραφική πλατεία, παλιότερα γνωστή και ως πλατεία Πλατάνου μιας και στον ίσκιο του δέντρου εδώ οι οπλαρχηγοί κατέστρωναν τα σχέδια της επανάστασης. Στον ακόμη και σήμερα ζωντανό πυρήνα της πόλης, εντοπίζεται το Βουλευτήριο, όπου στεγαζόταν και η πρώτη Βουλή των Ελλήνων η οποία φιλοξενούσε το Βουλευτικό. Πρόκειται για ένα από τα δύο σώματα όπου μαζί με το εκτελεστικό θεμελιώθηκαν στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Παράλληλα η ίδια πλατεία περιστοιχίζεται από το Τριανόν, το Παλαιό Τζαμί, το ανάκτορο Ιωάννη Καποδίστρια, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αλλά και τα σπίτια των περισσότερων οπλαρχηγών του 1821. Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να κάνει κανείς στην πρώτη του επίσκεψη στην πόλη είναι να βρεθεί στο Αρχαιολογικό μουσείο, σε αυτό το πετρόκτιστο κτίριο το οποίο φιλοξενεί σημαντικά κομμάτια της ιστορίας του τόπου αλλά και αποτελεί ένα ιστορικό κομμάτι από μόνο του μιας και στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο από τους Βενετούς. Η πλατεία δίνει τον ρυθμό της πόλης και θα σας μαγέψει με την ζωντάνια και τα καλά διατηρημένα ιστορικά μυστικά της. Καθώς λοιπόν θα πίνετε τον καφέ σας, απλώς κρατείστε στη σκέψη σας ότι σε αυτόν τον χώρο ο δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος το 1826 απηύθυνε παράκληση στους κατοίκους του Ναυπλίου να συνεισφέρουν στον έρανο για το έθνος. Ανάμεσα τους η φτωχότερη γυναίκα της πόλης προχωρά σε μια κίνηση που έμεινε στην ιστορία. Έβγαλε το ασημένιο δαχτυλίδι της, διχως δεύτερη σκέψη το προσέφερε και έγινε γνωστή στην ιστορία ως «Ψωροκώσταινα»

Square of the Philhellenes with Palamidi fortress in background, Nafplio, Greece
'Square of the Philhellenes with Palamidi fortress in background, Nafplio, Greece' - Lefteris Papaulakis / Shutterstock

Παλαμήδι

Επιβλητικό αξιοθέατο της πόλης παραμένει το Παλαμήδι που στέκει σε ύψος 216 μέτρων πάνω από την πόλη του Ναυπλίου. Αν και είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο προκαλεί τον επισκέπτη να κάνει την υπέρβαση και να ανέβει και τα 999 σκαλοπάτια του λόφου. Συχνά η πρόκληση έχει αντίκρισμα με τη μαγευτική θέα να αποζημιώνει και τον πλέον δύσπιστο ταξιδιώτη. Το Παλαμήδι κατασκευάστηκε την περίοδο 1687-1715 από τους Βενετούς όταν πέτυχαν να καταλάβουν τον λόφο μετά από μια δύσκολη μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο και ανά τους αιώνες υπήρξε ο βασικός αμυντικός κορμός της πόλης. Πρόκειται για ένα τυπικό φρούριο μπαρόκ με 8 προμαχώνες καθένας από τους οποίους είχε αρχικά βενετσιάνικα, στη συνέχεια τούρκικα και τέλος ελληνικά ονόματα. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 οι Έλληνες κατέλαβαν το Παλαμήδι και ο Κολοκοτρώνης ανάγκασε τη φρουρά του Ναυπλίου να παραδοθεί. Αργότερα ένας από αυτούς τους προμαχώνες στο Παλαμήδι υπήρξε η φυλακή του. Αν τελικά καταφέρετε να μπείτε μέσα στο Παλαμήδι, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε και το γραφικό εκκλησάκι του Αποστόλου Ανδρέα που στέκει στον χώρο αυτό από την εποχή των Ενετών.

Walls of the Palamidi fortress above Mediterranean sea, Nafplio, Greece
'Walls of the Palamidi fortress above Mediterranean sea, Nafplio, Greece' - Florin Stana / Shutterstock

Church of The Koimesis is old Byzantine church near Nafplio city, Greece
'Church of The Koimesis is old Byzantine church near Nafplio city, Greece' - Borisb17 / Shutterstock

Μπούρτζι

Ανάμεσα στα σημεία που κοσμούν την πόλη βρίσκεται και το Μπούρτζι ή «Καστέλι» ή «θαλασσόπυργος», ή πολύ απλά το μικρό οχυρωμένο νησάκι στην είσοδο του κόλπου του Ναυπλίου. Μπούρτζι στα τουρκοαραβικά σημαίνει νησί φρούριο και αυτή η ονομασία τελικά επικράτησε σε αυτό το κομμάτι γής που οχυρώθηκε για πρώτη φορά κατα την περίοδο της Α΄ Ενετοκρατίας ενώ το 1822 περιήλθε οριστικά στην κυριότητα των Ελλήνων. Πρόκειται για ενα μικρό νησάκι με πολλαπλές και ποικίλες χρήσεις. Ανάμεσα τους αναμφίβολα η πιο ξεχωριστή υπήρξε η φιλοξενία των δημίων της πόλης καθώς ήταν μισητοί απο τους υπόλοιπους κατοίκους. Στις μέρες μας ο χώρος είναι επισκέψιμος με βαρκάκι ενώ κατα τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνουν χώρα εδώ πληθώρα εκδηλώσεων.

Ακροναυπλία

Ελάχιστοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι στο σημείο που σήμερα στέκει ένα επιβλητικό ξενοδοχείο υπήρξε ένας ιστορικός πρώην τόπος φυλακής. Γνωστή και ως Ιτς Καλέ, η χερσόνησος της Ακροναυπλίας αποτέλεσε την αρχαία Ακρόπολη του Ναυπλίου. Αποτελούνταν από τρία επίπεδα ενώ τα τείχη της αν και περισώζονται σε ερείπια ακόμη εντυπωσιάζουν. Σε αυτό το σημείο ο αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υψώνει τη σημαία της ελευθερίας σε μια περιοχή που λίγα χρόνια αργότερα έμελλε να φυλακιστεί. Επί Καποδίστρια εδώ χτίστηκε μια εκκλησία και ένα νοσοκομείο ενώ επί Όθωνα φτιάχτηκαν στρατιωτικές αποθήκες και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο. Χρόνια αργότερα επί βασιλείας Κωνσταντίνου του Α’ και Αλεξάνδρου του Α’ οι στρατιωτικές φυλακές ευπρεπίστηκαν και οι κατάδικοι άρχισαν να ασχολούνται με πληθώρα δραστηριοτήτων ενώ τέλος επί Μεταξά στέλνονταν εδώ οι πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος. Οι φυλακές θα κλείσουν τελικά επί βασιλείας Παύλου και θα χτιστεί μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στη θέση τους. Κάτω από τα επιβλητικά τείχη της Ακροναυπλίας, θα εντοπίσετε ένα μνημείο, την Πύλη της Ξηράς. Η πύλη αυτή στο παρελθόν αποτελούσε τη μοναδική είσοδο της πόλης και μπροστά της υπήρχε ένας πλατύς υδάτινος δίαυλος, όπου προσάραζαν μικρά πλοία και καραβάκια. Μπροστά από την Πύλη αυτή, οι αρχές της πόλης παράδωσαν τα κλειδιά στον δεκαοχτάχρονο Βασιλιά Όθωνα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εδώ, μην την προσπεράσετε. Κάθε πέτρα, κάθε γωνιά της έχει μια ιστορία να σας διηγηθεί.

Παλιά πόλη του Ναυπλίου

Στη γραφικότατη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική της σφραγίδα και τα δύο ενετικά κάστρα, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, ο ταξιδιώτης θα απολαύσει τη γαλήνια ιστορικότητα της. Ο πυρήνας της παλιάς πόλης με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά απλώνεται από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη ενώ τα σοκάκια προσφέρονται για να… χαθείς. Περιδιαβαίνοντας τα η ματιά σας αναμφίβολα θα πέσει στις τουρκικές κρήνες και στα χαμάμ που απέμειναν εδώ μετά την Τουρκοκρατία ενώ οι ιστορικές εκκλησίες, και τα μεγάλα πάρκα μαγνητίζουν. Ένας περίπατος στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου θα σας αποκαλύψει το μεγαλύτερο κομμάτι της παλιάς πόλης μιας και αποτελεί τον πρώτο δρόμο που δημιουργήθηκε βάσει των κλασικών προδιαγραφών στην Ελλάδα επί Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ θα συναντήσετε το Άγαλμα του Όθωνα, ενώ λίγο παρακάτω βρίσκεται η πρώτη Στρατιωτική Σχολή στην Ελλάδα. Αναζητείστε στη γωνία των οδών Συγγρού και Πλαπούτα, το σπίτι του Άρμανσπεργκ, του επικεφαλή της Τριανδρίας των Αντιβασιλέων επί Όθωνος αλλά και λίγο παρακάτω το Δικαστικό Μέγαρο, την οικία του Νικηταρά, το κτίριο της πρώτης Ελληνικής Σχολής Ευελπίδων, το Τζαμί, το Μουσείο του Ναυπλίου αλλά και το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, στην Μητρόπολη του Ναυπλίου, όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας.